Aimy Membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, February 25, 2009

Mengandung& Bersalin

Seperti yg dijanjikan..aku nk cte sket pengalaman masa aku peknen & bersalin dulu. Ia sememangnya satu kenangan terindah yg tidak mungkin luput diingatanku..walaupun mcm2 jugaklah dah aku tempuh sebelum bergelar seorg seorg ibu… Dicni aku senarai kan satu persatu dgn ringkas, cepat & padat… supaya lebih mudah dibaca, difahami…


Semasa Mengandung

- Dapat detect dah peknen masa usia kandungan 4 mgu… lepas 2 mgu x period baru check kt Klinik Kita Wangsa Maju… Syukur, hepi sesangat selepas 6 bulan menunggu…

- Masuk bulan kedua kandungan aku mula muntah2... aku jarang muntah sebelah pagi..selalu sebelah ptg.. bila nak blk keje aku dh start pening sampailah ke mlm (evening sickness)... penah dua kali aku muntah masa tgh drive...nasib baik tgh jem..kete x gerak...keadaan ni berterusan hinggalah kandunganku masuk bln ke 5

masuk bulan ke 7 sampailah ke akhir peknen...lain plak ctenyerr... aku selalu je sesak nafas & pedih ulu hati masa nk tdo... kadang2 x blh tdo baring lgsung.. kena tdo duduk je...


- Makanan: Alahan (dari awal peknen – 5 bln++) aku x suka makan semua jenis kari…x kiralah kari ayam or kari ikan…udang pun x suka..(padahal favourite aku b4 peknen) klu pegi kedai/psr mlm msti tutup idung bila lalu kt org jual ikan,daging & ayam ..klu terbau leh muntah kt ctu jgk…..oh yer..lagi 1 aku x blh bau org tumis bawang especially bwg putih…aduhhh..bikin pusing kepala…. (After 6 months dah back to normal, semua aku belasah, dah blh masak sket2)


Mengidam?? : Alhamdulillah..rasanyer xde ngidam aper2… makanan yg aku suka ialah char K.tiau.. klu blk kemaman msti nk mkn kepok lekor, sata & otak2 & air jagung kt gorpis…sedap…


- Pakaian: Baju kurung blh pakai sampai 6 bln++… tp kain x zip abis… masa raya pakai baju kurung pahang(dlm gmbr-kaler pepel tu)…saiz S tp still muat..cuma kain x blh nk cangkuk..zip pun sket je…ekceli nk pakai jubah ms raya..pusing satu kl smpai ke s.alam xde yg berkenan..klu berkenan x muat plak..mcm balut nangka jerr….
Start pakai baju peknen masa 5 bulan ++.. Shopping kt jusco beli 5 helai baju, 3 helai seluar…T.Kasih syg..sbb belanja bju peknen ayg…


- Transport: X suka naik Gen2 aku…pening bangat… klu naik econ x penah bukak… bukak tingkap je.. abih berpeluh satu bdn klu cuaca panas…kete wira hubby ok plak… sib baik..klu dia nk BMW or Merc ker…pengsan abah aimy…
Dalam kete radio pun x leh bukak …bising2 serabut kepala otak…

Emmm..aper lg yek…itu jelah kot..nti klu ader aper2 lg yg aku ingt aku update lg…

*** masa peknen best sbb dpt layanan istimewa dr semua org, especially dr hubby… ms tulah klu nak mngada2 pun.. (betul x?)

Semasa Bersalin

(will update later)

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...
This comment has been removed by the author.
e.l.i.s.s.m.i.e said...

hi salam ziarah dan kenal..bleh bertukar link..
http://elissmie.blogspot.com or my baby
http://elissmiejunior.blogspot.com