Aimy Membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, July 26, 2010

Aimy@demam campak / Measles

Ini kisah 2 mgu lepas...

Ahad 11.07.2010

Aimy mula demam panas, bangun tdo badan dah rasa panas sgt tp still lalu mkn lg... minum susu & mkn nasi byk mcm biasa. Bagi mkn ubat demam yg sediaada kt rmh jer...

Isnin - 12.07.2010

Masih demam panas... dah mula tak lalu mkn & minum susu...botol letak kt mulut je...tp susu x telan... bwk pegi klinik... smpai dpn klinik, muntah pulak...nasib bawak baju spare... jumpa doktor & amik ubat... Mama mintak mc sbb x pegi keje kena jaga Aimy...

Selasa - 13.07.2010

Masih lg demam panas... abah jaga Aimy...mama terpaksa pg keje sbb ader training... tp x tau brp kali col abah sbb x senang hati asyik teringtkan Aimy... dgn maktok Aimy x nak...so abah kena jaga...

Rabu - 14.07.2010

Bangun pagi rasa badan Aimy dah sejuk...mama amik cuti lg...sbb nk tgk dulu keadaan Aimy mcm mana...pagi tu Aimy dh mula nk mkn... dh mula gelak2... tp nmpk mcm ader 2-3 bintik merah kt muka... tghari start nangis2, pujuk2 pun x jln...buat tu x kena buat ni x kena...very cranky & asyik nangis je... letih nangis tertdo sndri... kt muka dh mula naik merah2 penuh 1 muka... dah rs Aimy mcm nk kena demam campak... tp x puas hati takut kot2 denggi...bwk Aimy pg hospital... sampai hospital kena amik darah... nangis??.. x payah ckp laa... rasanyer 1 hospital blh dgr Aimy melalak... syahdu jer rs tgk Aimy kena balut 1 bdn sbb aimy meronta2 masa nk amik darah :) mulut aimy asyik panggil mama...mama... huhu...sedih... Alhamdulillah...blood test result...bukan denggi tp doktor suruh dtg lagi esoknyer amik darah lagi sekali...doc ckp if platelet naik baru ok...if turun kena dtg amik darah lg...

Khamis - 15.07.2010

Campak dh kuar ke semua anggota badan...dr muka sampai ke kaki... sekali lg ke hospital amik darah... meronta2 mcm smlm jugak... Alhamdulillah platelet dh naik... so dh x payah dtg amik darah lg... lega sesangat... x sanggup dah nk dgr dia nangis2...

Jumaat - 16.07.2010

Bintik2 merah dh nmpk makin nipis/surut... dah kurang menangis... x lah seteruk masa 1st & 2nd day campak tu kuar...

Sabtu - 17.07.2010

Hampir2 sembuh... dah x gatal2 badan lagi... mkn minum dah mcm biasa blk...

Ahad - 18.07.2010

Fully recovered - Alhamdulillah... siap pegi jejalan kt sogo lg... parut pun x brp nmpk...cpt jugak baik... agaknyer campak cpt baik... klu chicken pox tak taulah pulak...msti lg lama...sbb bintik2 tu berair...

Isnin - 19.07.2010

Mama pg keje mcm biasa... dah seminggu cuti... keje setimbun menanti ats meja... :)




Nilah gambar Aimy masa kejadian... cian dia kann.... badan pun susut masa tu...





Masa ni tgh tgu giliran nk masuk amik darah...



Balik rmh sapu ubat yg doc bagi... ubat ni mcm bedak sejuk... bila sapu xdelah Aimy nk menggaru sgt... Skrg muka Aimy dh back to normal... nti mama update latest photo Aimy yer... dah comel blk dah... :)



p/s: sgt mencabar kan klu anak sakit... tahap kesabaran kena ditingkatkan ke tahap yg paling maksima... letih blh tolak ketepi...tp nk layan perangai dia tuu.. huhu... x pyh ckp lah...rasanyer semua parents akan hadapi benda yg sama...

5 comments:

tulip said...

lahai... siannya..
nabil lom kena lg campak.. huhu..
tapi kesan chicken pox aritu ada lg.

ImanRifqi08 said...

ala..ciannya aimy...iman kena campak 2x sblm 1 thn..first campak cam aimy, second c/pox tu...:-)

iem said...

alahai ciannya kt aimy..
takpe lepas nii insyaalah dah tak kena lagii...

im nk jemput aimy n mama aimy datang umah sabtu nii ada buat party kecil2lan utk faiq..map n add ada kt blog im..jemput ye

MamaAimy said...

tulip: xpe...nti akan hilang parut tu...kulit budak cpt hilang parut...klu kulit org dewasa mcm kita ni susah la sket... :)

Iman: oo Iman dh kena dua2 yer... baguslah...besar esok x kena dah...

Iem: InsyaAllah nti sy bg jawapan...tp mcm susah sket sbb hubby keje on weekend...
T.Kasih ats jemputan...

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit