Aimy Membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 5, 2011

Dah daftar sekolah untuk anak?

Untuk ibu bapa yg mempunyai anak sulung yg berusia antara 3 - 5 tahun... pernah tak korang terfikir untuk daftarkan nama anak korang ke sekolah mana untuk darjah 1 nanti?

Saya tak pernah terfikir lagi... yg saya fikir tahun depan nk antar Aimy ke Smart Reader atau CIC (Children Islamic Centre) Hinggalah pada suatu hari, kawan saya tanya....

Kawan: Maza, dah daftar ke nama anak untuk darjah 1 nanti?

Saya: Belum, nape?

Kawan: Umur 4, 5 tahun dah kena cpt2 daftar... takut sekolah tu penuh, klu penuh dorang akan antar ke sekolah lain yg mungkin jauh dari rumah, so kena decide dari sekarang nk duduk mana & sekolah kan dekat mana...

Saya: Betul jugak tu... x penah terfikir pulak sbb rasa anak kecik lg... heheh


Korang mcm mana? pernah terfikir x benda ni?


Dilema:

Tak blh decide lg nk sekolahkan kt mana...sbb tak tau lg nk tgl kt mana masa Aimy darjah 1... Gombak (rmh sewa skrg) atau Bukit Jalil (rmh sendri yg disewakan kt org)

Sayang nk pindah sbb Gombak dkt dgn rumah mak... Senang nak antar Aimy untuk mak jaga & Blh tdo rmh mak bila hubby keje mlm... tak la takut sgt bila tgl berdua je dgn Aimy.. Dalam masa yg sama tak sabar nk duduk rumah sendri... best tgk org hias rumah sndri cantik2... Duduk rmh sewa nk beli perabut & brg2 pun xde mood... takut bila nk pindah susah bwk brg byk2... huhu...



Si cilik yg dah nk ke sekolah bergambar dgn kek birthday Abah yg ke 31 tahun pada
8 May yg lepas :)

5 comments:

eim said...

haahlah tak pernah pikirpun lagi nk cari skolah utk darjah satu ..skrg nipun dah pening baru nk cari tadika utk 4 thn je hehe..

mama tisya said...

tu la tk terpk lg utk darjah 1 sebab kn pindah2 ke..hehehe..kita pn tgh cr umh ni...tk sbr rsnye nk dok umh sendiri...jauh gk umh kt bukit jalil tu tp kalo dk umh sendiri sure leh deco mcm2 kn

MamaAimy said...

eim: iem dah ada rmh tetap... klu rs dh x pindah...thun depan blh pilih mana2 sekolah & terus register.


amy: tulah kan... selagi x confirm nk duduk mana, susah nk buat keputusan. tahun dpn tisya dh 5 tahun..dah kena pk2 jugak nk sekolahkan kt mana.

Sitisifir10 said...

Abah saya (tokki anak2) membebel2 sbb saya tak daftar sbb katanya zaman kami anak2 aritu 3 tahun dah daftar sekolah... sudahnya kami daftar kat tempat lain, sekolahnya di tempat lain....tp so far Usamah yg umur 6 tahun dah didaftarkan di sekolah di sini... aritu daftar dah di Kedah utk mengelakkan bebelan :P

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hurmm..tak masuk lagi rumah baru, tak tahu lagi sekolah kat mana . bukan setahun sebelum sekolah erk..aduhai..risau jugak erk.