Aimy Membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, June 26, 2009

Aimy & tazkirah


Assalamualaikum kwn2 & aunty2 sekelian.... rindu Aimy x??... :-)

Memandangkan hari ni hari jumaat... hari paling baik dlm segala hari...maka Aimy bersiaran dgn gaya muslimah... Tazkirah Aimy pada hari ini ialah...

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz "BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM" yang bermaksud "Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2. "BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam." (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS.AL <http://qs.al/> Muddatsir:30) .Ibnu Mas'ud berkata: "Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari."

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, "Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. "

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Sabda Rasulluah, "siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang yang mengamalkannya maka dia akan peroleh pahala walaupun sudah tiada...."

Sekian, tazkirah utk hari ini... Aunty2 & kwn jgn lupa selalulah baca BISMILLAH... ok...


p/s: Mudah-mudahan di suatu waktu nti...Aimy akan jd Muslimah yg solehah... Amin...


7 comments:

Queens said...

Aimy pakai tudung yaaa
comeynyaaaa

Nina said...

Amin....Ya Rabbal Al Amin....

Anonymous said...

salam blog..
tomey la aimy, bulat pipi dia ngn gaya muslimah tu.. moga jd anak solehah amin...

m.e.r.a.h.8.t.e.e.n said...

salam blog..
salam blog..
tomey la aimy, bulat pipi dia ngn gaya muslimah tu.. moga jd anak solehah amin...

MamaAimy said...

Queens: macih..tudung tu dah lama org bg...tp mama baru nk snap pic aimy pakai tudung...

Nina: Macih...Amin

merah8teen: salam blog, Macih...Amin

e.l.i.s.s.m.i.e said...

leh masuk contest kat sini http://anakku-een.blogspot.com/2009/06/contest-model-bertudung.html

saya x der lagi tudung :(

xoxo,
Nuha

MamaAimy said...

contest dh tutup...huhu....

Suruh ummi beli tudung utk awk yer... tutup aurat... :-)